Interview in Het Kontakt

Vooraankondiging interview in Het Kontakt – door Geurt Mouthaan

Vanaf enkele vierkante meters de hele wereld bereiken

Als je wereld niet groter is dan enkele vierkante meters, je enige uitzicht je achtertuin is, je leven je dag na dag afspeelt in je bed en elk gesprek, elk boek, ja, bijna elke gedachte onevenredig veel energie kost; kun je je daar als gewoon gezond mens iets bij voorstellen? Kun je je indenken hoe je daarmee om zou gaan?

Voor Christine van Reeuwijk uit Lexmond is het vanwege een chronische ziekte de dagelijkse realiteit. In de afgelopen jaren heb ik haar al meerdere keren mogen ontmoeten. Niet voor niets: ze laat zich namelijk niet vangen in de grenzen die haar lichaam aangeeft. Elk sprankje energie dat ze in zich heeft, zet ze in. Om met de jeugd van Lexmond een Jongeren Ontmoeting Plek te realiseren, om mee te werken aan een jeugddienst in haar kerkelijke gemeente, in het contact hebben met ouderen én in het schrijven van haar tweede boek.

Daarvoor schoof ik maandag bij haar aan. Zoals altijd vroeg ze me eerst naar mijn welstand. En dat doet ze op een manier die afwijkt van het gebruikelijke ‘Alles goed, Geurt?’ waar eigenlijk bijna geen ontkennend antwoord op mogelijk is. Bij Christine is de aandacht oprecht en voel je de ruimte om een eerlijk antwoord te geven en niet het obligate antwoord ‘Ja hoor, prima’ te geven.

Die aandacht vormt meteen ook de rode draad in haar boek, ‘Je zou niet zeggen dat je ziek bent’. Neem de tijd voor elkaar, luister écht naar elkaar verhalen, leer elkaar beter kennen. En: begin klein, glimlach naar iemand die je op straat toevallig tegenkomt. Die glimlach wordt meegenomen en doorgegeven, daarvan is Christine overtuigd.

Het interview leverde een paginagroot verhaal op, dat deze week in Het Kontakt staat. Over een inwoonster van Lexmond die lichamelijk gebonden is, maar wiens geest geen grenzen kent en met de mogelijkheden die ze heeft de wereld een stukje beter wil maken. En daar kan ik alleen maar diep respect voor hebben.

Bekijk het volledige artikel (klik om de pdf te downloaden):